Čo potrebujeme vedieť o Akare Electric Blue?

Celý názov Andinoacara pulcher neon blue - Akara Electric Blue je úplne ohromujúca sladkovodná ryba, ktorá je skvelým stredobodom každého tropického akvária.

Dobrou správou je, že tieto ryby nie sú len krásne na pohľad, ale tiež sa relatívne ľahko chovajú. Hoci sú tieto ryby cichlidami, nemajú agresívny temperament ako niektorí jej príbuzní a môžu byť členmi mierového spoločenstva za predpokladu, že im vyberiete správnych kamarátov.

Je teda akara vhodná do vášho akvária ?

V tomto článku sa budeme snažiť zhrnúť všetky informácie, ktoré by ste mali vedieť, a ktoré vám pomôžu pri chove tejto prekrásnej rybky.

Pôvod a prostredie

Tento druh ryby má pôvod z Trinidad a Tobago, Kolumbie a Venezuely. Akara je veľmi prispôsobivá svojmu prostrediu a môže žiť v zakalenej stojatej vode ako aj v krištáľovo čistej voľne tečúcej rieke alebo potoku.

Vo voľnej prírode môže Akara dožiť až 20 rokov. Ak sa o túto rybku dobre staráte, tak v zajatí dokáže mať životnosť 8 až 10 rokov.

Vzhľad

Pokiaľ ide o vzhľad, tak názov Akara Electric Blue hovorí za všetko.

Akara na prvý pohľad pôsobí neuveriteľne brilantnou kovovou farbou. Modrý svetlý odtieň, ktorý na prednej časti tela ryby mizne smerom k žltej farbe, zatiaľ čo horné okraje chrbtovej plutvy sú oranžovo – žlté. Farba mizne smerom k čelu ryby do tmavošedej, ktorá pokrýva hlavu.

Starostlivosť

Akara je pomerne nenáročná ryba na chov. Preto túto krásnu cichlidu odporúčame ako skúseným akvaristom, tak aj začínajúcim. To neznamená, že nepotrebujete vedieť nič. Je tu pár veci, ktoré by ste mali ovládať aby ste mohli vytvoriť tejto rybe čo najlepšie podmienky.

Veľkosť a prostredie nádrže

Najmenšia nádrž, ktorá je vhodná pre akaru je 120l a mala by byť dlhá aspoň 1,5m. Tým zabezpečíme dostatok priestoru a vhodné podmienky. Na druhej strane, čím je nádrž väčšia, tým lepšie.  

Čo sa týka prostredia, tak Akara je najšťastnejšia v prostredí, ktoré napodobňuje prirodzené prostredie. Nádrž by mala obsahovať veľa miest, kde môže ryba odpočívať a cítiť sa bezpečne. Ideálne je použiť mäkký piesočnatý substrát. Odporúčame aj trochu zelene, ale ideálne plávajúce rastliny. Tie najmä napodobňujú živé prostredie, ale bránia rybám vykopávaniu rastlín.

Parametre vody

Ako sme spomínali na začiatku Akara sa zvládne prispôsobiť, ale kvalitnú vodu je potrebné udržiavať.

Teplota vody v nádrži by mala byť medzi 19 a 25 stupňami. Hladina pH vody by mala byť v rozsahu 6,0 až 7,5. Optimálne by to malo byť 7 až 7,5. Tvrdosť vody by mala byť 6 až 20 dH. Budete potrebovať veľmi efektívny filtračný systém, ktorý zvládne množstvo odpadu, ktoré tieto ryby produkujú.

Potrava a výživa

Najlepšie kŕmenie je potrava, ktorá je podobná tomu čo by jedli v prírode. Akara je všežravec, hoci hlavnou súčasťou potravy je mäso. Táto ryba potrebuje dostatok bielkovín aby uspokojila svoje výživové potreby. Ideálne je kombinovať aj mrazenú potravu, napríklad dafnie, larvy komárov a krevety. Akara nepohrdne ani vločkám alebo peletám, ale dajte pozor aby obsahovali veľa bielkovín.