Prečo je slimák Clea Helena ideálnym riešením?

Clea Helena (Surmovka vražedná)

 

Anentome Helena alebo Clea Helena pochádza z juhozápadnej Ázie. Jeho častou prezývkou je vražedný slimák. Ak sa do vášho akvária nasťahovali nežiadúce slimáky (napr. náhodne spolu s rastlinami), Clea Helena je jednou z najideálnejších riešení, ako sa ich zbaviť.

Premnožené slimáky v akváriu je možné vytiahnuť, ale problém to vyrieši iba čiastočne pretože vyčistiť všetok substrát a rastliny v nádrži je skoro nemožné.

Prečo je Clea Helena ideálnym riešením?

  • Živí sa premnoženými slimákmi
  • Nevykopáva substrát na dne nádrže (aj keď sa do neho môžu trochu zaboriť)
  • Neživia sa živými rybami ani krevetami
  • Ich chov si nevyžaduje žiadne špeciálne podmienky v nádrži

Clea Helena vo voľnej prírode

Vo voľnej prírode žijú v nie príliš hlbokých ale čistých vodách na juhozápade Ázie – v Indonézii v Thajsku.

Surmovka vražedná je dravec, ktorý sa živý živými slimákmi, ale aj zdochlinami alebo rozpadajúcimi sa organizmami. Presne toto z nich urobilo populárneho obyvateľa akvárií.

Popis

Maximálna veľkosť slimáka Clea Helena je 15 – 17 mm (niekedy sa vyskytnú aj väčšie druhy)

Životnosť je asi 2 – 3 roky.

Surmovka vražedná má sivé telo s tmavými škvrnami. Mäkkýše majú tzn. čiapočku, ktorá ich v prípade nebezpečenstva zakrýva.

Mäkká dýchacia trubica, sa pri pohybe slimáka vždy natiahne dopredu.

Starostlivosť

Vedecké meno

Clea Helena

Pridružené názvy

Surmovka vražedná, slimák helena, vražedný slimák

Veľkosť nádrže

40l a viac

Temperament

Pokojný pre ryby a krevety, dravý pre slimáky

Strava

Všežravec

Teplota

24-27° C

pH

6,0 – 7,5

Veľkosť

15 – 25 mm

Dĺžka života

2 – 3 roky

Slimák je trvácny a preto je starostlivosť pomerne jednoduchá. Ako väčšina slimákov nemajú príliš radi mäkkú vodu keďže kvôli svojej škrupine potrebujú minerálne látky.

Pre tohto slimáka nie sú parametre vody rozhodujúce avšak vždy je lepšie udržiavať ho vo vode so strednou tvrdosťou čiže pH 6,5-7,5.

Vražedný slimák sa pohybuje pomerne rýchlo po akomkoľvek povrchu, čo sa obzvlášť prejavuje ak hladný druh dostane potravu. Po nakŕmení sa snaží bleskovo čiastočne zakryť do substrátu na dne nádrže.

Kvôli tejto vlastnosti surmovky vražednej je ideálnym substrátom nádrže piesok.

Kŕmenie

Slimák vysáva svoju obeť zo škrupiny pomocou mäkkej trubice. Ich potrava sa skladá hlavne z iných mäkkýšov. Ak sa iné slimáky v nádrži nenachádzajú, môže byť strava doplnená iným krmivom s vysokým obsahom bielkovín.

Môžu sa tak kŕmiť napr. mrazenými červami, čerstvou mletou kuracinou alebo žiabronožkou.

Tento druh slimáka sa však nedokáže živiť druhom Ampularia australis a to ani mladými, ktoré jedia iba v extrémnych prípadoch.

Tento druh je predátorom iba smerom k iným slimákom a neprejavuje záujem o ryby ani krevetky. Neživia sa ani slimákmi theodoxus a neritina pretože ich škrupina sa nachádza veľmi tesne pri povrchu a helena z nich mäkkýše nemôže dostať.

Kanibalizmus sa medzi nimi nepozoruje.

Rozmnožovanie

Anentome helena je heterosexuálny druh, takže nie je možné určiť jeho pohlavie podľa vzhľadu. Jediný spôsob ako ich rozmnožiť, je držať niekoľko druhov v jednom akváriu.

Pár je zreteľne viditeľný a v nádrži sa niekoľko týždňov pohybuje spolu jeden na druhom a nerozdelia sa ani pri kŕmení.

Aj keď parametre vody pri chove slimákov nie sú veľmi dôležite, bolo zaznamenané, že ak teplota vody klesne pod 20° C, slimáky dočasne prestanú nakladať vajíčka.

Pre úspešné rozmnožovanie je potrebné chovným druhom zabezpečiť pokojné prostredie, poskytnúť im dostatok krmiva a čo najviac obmedziť prítomnosť dotieravých druhov ako sú krevetky a aktívne ryby ako napr. cichlidy.

Samice kladú vajíčka po jednom na pevné predmety. Liahnutie trvá 21 – 30 dní. Následne sa mláďatá skrývajú v substráte kým viac nenarastú. Mladé slimáky prevracajú hornú vrstvu substrátu na dne nádrže, aby našli zvyšky krmiva.

 

Slimák Clea helena je dostupný aj na našom eshope tu: CLEA HELENA - Toprybičky