Skaláre

Slangovo sa často nazývajú anjelskými rybami (angel fish) alebo plachetnicami. Skaláre patria bez pochýb medzi najobľúbenejšie akváriové rybičky.  Ich popularita od prvého dovozu do Európy začiatkom 20 storočia stále trvá.  Ako prví rybku popísali páni Lichtenstein, Schultz ešte v roku 1823 a zaradili ju do sladkovodného rodu Zeus scalaris. Až neskor v roku 1840 známy akvarista Heckel zaradil túto rybku do samostatného rodu Pterophyllum scalare, čo trvá dodnes.

Rod Pterophyllum je zaradený do čeľade cichlidovité bežne chované akvaristami. Uspešný odchov týchto rybičiek v polovici 20 st. spôsobil doslova senzáciu a krivka v komerčnom priemysle išla prudko nahor. V našich akváriách sa darí hlavne ustáleným chovateľským formám. Ich domestifikáciou vznikli odolné rybičky, ktorým sa bezproblémovo darí v našej vodovodnej vode. Neplatí to však pre súčasné dovozy divokých skalárov.

Parametre vody, potrava, objem nádrže limitujú nadšencov, napriek tomu veľa akvaristov nedokáže odolať. Skaláre majú jedinečný tvar tela. Je kosoštvorcový, pričom horný a dolný roh kosoštvorca prerastá do dlhej závojovej chrbtovej a brušnej plutvy. Ďalší pár brušných plutiev majú veľmi dlhý a úzky. Základné sfarbenie ryby je strieborné. Telo často pokrývajú tmavé škvrny vytvárajúce viac či menej úhľadné zvislé pásy. Niektoré jedince sú úplne čierne, iné môžu obsahovať aj ružové až oranžové škvrny, či bodky na plutvách a chvoste, ktoré sa pri dopade svetla sfarbia na zeleno alebo modro.

Skaláre sú pokojné s výnimkou obdobia párenia. Ako všetky cichlidy, rodičovský pár sa vzorne stará o znášku. V akváriu samička kladie priľnavé ikry na širokolisté rastliny alebo na rúrku z PVC vloženú do akvária. Rodičia strážia a ovievajú ikry, ktoré sa vyliahnu do 48 hodín. Pohlavie skalárov sa rozoznáva ťažko a skôr podľa správania ako podľa vzhľadu.

Skaláre pochádzajú z mäkkých kyslých vôd rieky Amazonky preto by sme sa mali pokúsiť priblížiť parametre vody ich domovine. BLACK WATER, priestranné akvárium s množstvom koreňov a rastlín, je minimálnou nutnosťou. Na chov im vyhovuje teplota 24-26 °C, pri odchove ideálne o dva stupne viac. PH ideálne stlačiť pod hodnotu 7.

Ako ideálnymi spoločníkmi vo viac druhovom akváriu sa osvedčili prísavníky, pancierníky (nie najmenšie druhy), tetrovité ryby, labirintky, niektoré druhy mreniek a razboriek. Dominancia majestátnych skalárov s húfom menších rybičiek pôsobí imponujúco a dodá každej obývačke jedinečnosť.