Základné informácie o rybke Mikrorazbora Galaxy

Danio Margaritatus (Microrasbora Galaxy)


Nachádza sa v malých rybníkoch v Juhovýchodnej Ázii. Môžu sa pochváliť svojím zaujímavým sfarbením, škvrnami po bokoch a červenými plutvami.   
Sú vhodné pre akvária, ktoré sú plné vegetácie a iných farebných rýb s rovnako pokojnou povahou ako Microrasbora Galaxy. Je pravda, že tieto rybičky sú plaché, dokonale sa im darí v komunitách napríklad s gupkamislimákmi alebo tetrami.


Galaxy Rasbora, ktorá sa tiež bežne nazýva The Celestial Pearl Danio, otriasla akváriovým svetom v roku 2006, kedy bola objavená. Vďaka živým farbám je táto akvariová rybička mimoriadne obľúbená. Vedecky známa je ako Danio Margaritatus a je súčasťou čeľade Cyprinidae. Je závislá od akvariových rastlín a dodáva každému akváriu farbu a živú aktivitu.  
 
V stabilných akváriách sa Pearl Danio dožíva až 5 rokov. Je aktívnym plavcom a neustále v pohybe skúma spodné časti akvária. Odporúča sa chovať v skupinách, kedy sa jej darí najlepšie.

 

unnamed (6)

 


 

Vzhľad


Skupina týchto rýb pridá farbu a život do akéhokoľvek rastlinného akvária. Biele škvrnité telá v kombinácií s ich červenými alebo oranžovými plutvami (v závislosti od pohlavia) im umožňujú vyčnievať.

Pri pohľade na Galaxy Rasbora si pravdepodobne všimnete rozdielne sfarbenie medzi jednotlivcami. Je to spôsobené tým, že majú sexuálny dimorfizmus: samci a samice vyzerajú inak. Samce sú tenké, často majú žiarivejšiu farbu, najmä na chvoste, zatiaľ čo samice sú mierne matnejšie a plnšie.

Krajšie sfarbenie samcov vás môže viesť k tomu aby ste chovali len tých, avšak k udržaniu zdravej skupiny je dôležité zachovať pomer samcov a samíc. Samce zvyknú medzi sebou bojovať, takže mať viac samíc ako samcov zníži riziko boja.  

 

unnamed (5)

 


 

 Podmienky akvária


Ako som spomínal Danio Margaritatus žije v malých, plytkých rybníkoch v Juhovýchodnej Ázii. Tieto rybníky majú relatívne nízky pohyb vody s vysokou úrovňou svetla. Svetlo podporuje rast vegetácie a rias, ktoré slúžia ako úkryt a potrava.


Aby ste replikovali ich prirodzené prostredie, budete musieť zaradiť veľa akvariových rastlín po prípade korene a rôzne úkryty. Miesta na skrývanie sú dôležité pri väčšom počte samcov v akváriu.

Ideálna teplota vody je 22-27 °C a doporučené pH je medzi 6-7,5.
 
Vzhľadom na plachú povahu týchto rýb je dôležité ich držať v blízkosti iných druhov rovnakej veľkosti a povahy. To umožní, že väčšie, rýchlejšie, agresívnejšie ryby ich nebudú napádať.


Veľmi dobre fungujú v malých komunitách s tetramigupkamicorydorasami, sú pre nich dokonalými kamarátmi. Všetky tieto ryby sú relatívne pokojné a doplnia plachú povahu Galaxy Rasbora. Ideálnym príkladom doplnkovej ryby je Tetra Neónová, ktorá prináša komunite žiarivú farbu.
Treba si uvedomiť, že tieto ryby sú známe tým, že napadajú mladšie krevety. Ak máte krevety dospelé, starosti si robiť nemusíte.

 

unnamed (7)

 


 

 Kŕmenie

V prirodzenom prostredí žerú veľa rias, rastlín a zooplanktónu. Taktiež malé bezstavovce a červy. Preto by ich strava mala byť pestrá. V akváriu však budú jesť suché krmivo ako sú vločky a pelety pokiaľ budú dostatočne malé, aby sa zmestili do ich úst.


Ďalšou možnosťou kŕmenia je používanie malých živých alebo mrazených potravín, ako sú krevety v slanom náleve alebo krill. Krill pomôže zvýrazniť farby červených plutiev. Dobrou alternatívou sú tiež biele červy.