Gupky vdýchnu akváriu život!

Gupky (živorodky) Toto farebné spestrenie dodá vášmu akváriu život

Ľudovo nazývaná Gupka je jednou z najznámejších a najobľúbenejších chovaných rýb v akváriu. Je vhodná pre začiatočníkov aj skúsených akvaristov. Tieto rybky dodajú akváriu veľa farby, sú pokojné, relatívne lacné a nenáročné na chov.  

Gupky sú pôvodom z Južnej Ameriky a pochádzajú z čeľade Poeciliidae. Poecilia wingei (tiež známa ako Endler gupka) je taktiež súčasťou čeľade Poeciliidae a je úzko spojená s bežnou gupkou (poecilia reticulata). V tomto článku si povieme niečo o Poecilia reticulata.

unnamed (2)

Gupky sú naozaj ideálne rybky do akvária a je z čoho vyberať, keďže je ich takmer 300 druhov. Dostupné sú v rôznych farebných variáciách, veľkostiach so zaujímavými tvarmi chvostov. Pomenované sú podľa Roberta Johna Lechmere Guppyho, ktorý ich našiel v roku 1866 v Trinidade.
Tieto rybičky sú pokojné.

Odporúčame ich chovať v skupinách, vtedy sa im darí naozaj skvele. Sú to aktívny plavci a stále sa pohybujú, čo vdýchne vášmu akváriu život. Často uvidíte, ako samci prenasledujú samice a snažia sa na nich zapôsobiť svojimi plutvami a chvostom. Ak sa vaše ryby neustále skrývajú, môže to znamenať, že sú vystresované alebo choré.

950_ryby-nove-fotky-s-logom-3--12

Ako som už spomínal, Gupky existujú v mnohých rôznych farbách a veľkostiach s rôznymi tvarmi chvostov. Vo voľnej prírode sú samice obvykle sivé a samce majú farebné pruhy, škvrny v širokej škále farieb. Zvyčajne majú bledšiu farbu na hornej a prednej polovici tela a zadná časť býva jasnejšia a živšia. Existuje veľa rôznych druhov, ktoré sú výsledkom toho, že chovatelia neustále vytvárajú nové kmene s jasnejšími farbami. Niektoré druhy môžu tiež vyzerať metalicky. Majú iridofóry, čo sú bunky, ktoré nemajú farbu a odrážajú svetlo.

Väčšina ľudí, ktorí chovajú túto rybu, to robia preto, lebo sa im páčia žiarivé farby samcov. Ak ich chováte iba pre ich vzhľad, odporúčame vám, aby ste si ponechali iba samcov. Ak sa rozhodnete chovať aj samice, držte ich v pomere 2:1.  


Gupky sú vhodné aj do spoločného akvária. S rybkami ako napríklad Molly, Platy, GuramyCorydoras alebo pokojné Tetry. Žiť v harmónií dokážu so všetkými živorodkami.
Vyhnúť by ste sa mali umiestneniu väčších agresívnych druhov.

unnamed (1)

Akvárium a ideálne podmienky

Ich prirodzené prostredie sa nachádza v teplých sladkých vodách Južnej Ameriky, takže je dôležité tieto podmienky replikovať  do vášho akvária, aby ste im poskytli čo najprirodzenejšie možné prostredie. Ideálna teplota vody je 22-27 °C. Ohrievač umiestnite na jednom konci akvária a teplotu merajte na opačnom konci. Takto skontrolujete či je voda dôsledne ohrievaná. Aj keď tolerujú Ph od 5,5 do 8,5, ideálne pH vody je 7,0- 7,2. Zariadenie akvária ďalej závisí od vašich zámerov. Chcete sa o Gupky starať? Chcete ich rozmnožovať? Chcete len samcov?
 
Vaše akvárium by malo obsahovať množstvo živých rastlín. Ideálne akvarijne rasliny pre tento druh sú napríklad Cryptocoryne affinis. Typ podkladu závisí od toho, čo preferujete. Gupky väčšinu času trávia v strednej alebo hornej časti akvária. Rastliny tiež pomáhajú pri filtrácií.
V prípade, že chcete aby sa rybky množili, môžete im vytvoriť miesto, kde sa môžu trieť. V tomto prípade je ideálne napríklad rastlina Java Moss.

unnamed (3)

Kŕmenie

Gupky sú všežravce, to znamená, že žerú rastlinnú aj živočíšnu potravu. Nie sú veľmi nároční jedáci a žrať budú čo im dáte dokonca aj larvu alebo komára.

Kŕmte ich  raz alebo dvakrát denne v malých množstvách, ktoré dokážu skonzumovať. Nezabúdajte, že akváriové rybičky nie sú svine, takže kŕmiť s mierou. Základom by mali byť vločky, striedavo napríklad s mrazenou potravou.